-

23.Sınav Soruları ve Cevapları


23. ÖZEL GÜVENLİK SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI

1-) İletişimde yansıma nedir?
a) Mesajın birçok alıcıya ulaştırılmasıdır
b) Kaynağın alıcıya beni anladın mı diye sormasıdır
c) Alıcının kaynağa mesajı algıladığını ve anlayıp anlamadığını belirtmesidir
d) Kaynağın alıcıya gönderdiği mesajlardır
e) Kaynağın mesajlarının elektronik bir ortamda görüntülenmesidir
 

2-) Aşağıdakilerden hangisi geçiş kontrol kartlarının kullanım amaçlarından değildir?
a) Zaman bazında kayıtların tutulması
b) Binada bulunan kişilerin belirlenmesi
c) Manyetik alandan etkilenmemesi
d) Çalışanların takip edilmesi
e) Giriş çıkışların yetkilendirilmesi
 

3-) Aşağıdakilerden hangisi eşkal tarifinde ayırt edici özelliklerden biri değildir?
a) Saç kesimi b) Dış giyim c) Sakatlık, topallık d) Suçun Şekli e) Yüzde belirgin iz veya leke
 

4-) Aşağıdakilerden hangisine suni solunum yapılır?
a) Kalbi düzensiz çalışanlara
b) Normal solunum faaliyeti yapanlara
c) Yarım saat önce solunumu durmuş olanlara
d) Kalp hastalarına
e) 4–6 dakika önce solunumu durmuş olanlara
 

5-) Olay yeri incelemesi sırasında olay yeri – fail – mağdur ilişkisini ortaya koymak amacı ile elde edilen her türlü materyale ........................ denir.
a) Bulgu b) Delil
c) Belge d) İspat vasıtası
e) Maddi delil
 

6-) Koruma yapan personel üç kişi ise koruma personelinin gözetleme sahası kaç derecedir?
a) 90 b) 120 c) 360 d) 130 e) 180
 

7-) Anayasamız madde 17/3 ’te; “kimseye işkence ve eziyet yapılamaz, kimse insan haysiyeti ile bağdaşmayan bir cezaya veya muamele tabi tutulamaz” diyerek neyi güvence altına almıştır?
a) Kişi dokunulmazlığını
b) Kişi hürriyetini
c) Kişi bağımsızlığını
d) Kişi ayrıcalığını
e) Kişi masumiyetini
 

8-) Algıda seçicilik nedir?
a) Kişinin ilgilendiği konularla ilgili mesajları seçmesidir
b) Kişinin işine geldiği gibi cevap vermesidir
c) Kişinin seçimlerinin doğruluğunu herkese kabul ettirmeye çalışmasıdır
d) Kişinin sadece birkaç kişiyle görüşmesidir
e) Hiçbiri
 

9-) CCTV sisteminin açılımı nedir?
a) Kapalı Devre Video Sistemi
b) Kapalı Devre Emniyet Sistemi
c) Kapalı Devre Kartlı Geçiş
d) Açık Devre Televizyon Sistemi
e) Kapalı Devre Televizyon Sistemi
 

10-) Aşağıdakilerden hangisi İlkyardımın öncelikli amaçlarından değildir?
a) Hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak
b) Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak
c) Hasta/yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek
d) İyileşmeyi kolaylaştırmak
e) Hasta/yaralının ilaçlarını uygulamak
 

11-) Özel güvenlik görevlileri aşağıdaki tutanaklardan hangisini düzenleyemez?
a) Üst arama tutanağı
b) Yakalama tutanağı
c) Yüzleştirme tutanağı
d) Buluntu Eşya Tutanağı
e) Teslim ve tesellüm tutanağı
 

12-) Aşağıdakilerden hangisi kalabalık türlerden değildir?
a) Tesadüfî kalabalık
b) Saldırgan kalabalık
c) Düzensiz kalabalık
d) İlgiye dayanan kalabalık
e) Seyirci kalabalık
 

13-) Bir koruma görevlisinin duyduğu ya da gördüğü herhangi bir şeyi olur olmaz yerlerde anlatmaması onun hangi özelliğidir?
a) Zeki olması b) Çalışkan olması
c) Pratik olması d) Ketum olması
e) Az konuşması
 

14-) Aşağıdakilerden hangisi olay yeri incelemesinin amacıdır?
a) Suçu aydınlatmak
b) Delilden sanığa gitmek
c) Olay yeri- fail- mağdur arasındaki ilişkiyi ortaya koymak
d) Adli olay olup olmadığını tespit etmek
e) Hepsi
 

15-) Empati nedir?
a) Kişinin karşıdaki kişiden nefret etmesidir
b) Kişinin karşıdaki kişiye onu çok sevdiğini söylemesidir
c) Kişinin karşıdaki kişi gibi hissetmesidir
d) Kişinin karşıdaki kişinin yerine kendisini koyarak onun düşünce ve duygularını doğru anlamasıdır
e) Hiçbiri
 

16-) Özel Güvenlik Görevlisi olacak kişide aşağıdaki şartlardan hangisi aranmaz?
a) 18 Yaşını doldurmuş olmak
b) Askerliğini yapmış olmak
c) Kamu haklarından yasaklı olmamak
d) Özel Güvenlik Temel Eğitimini başarıyla tamamlamak
e) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
 

17-) Patlayıcı Maddelerden C3 ve C4 adı verilen plastik patlayıcı X-RAY cihazında hangi renkler ile tespit edilebilir?
a) Mavi renkte
b) Turuncu ve tonları renginde
c) Mor renkte
d) Fosforik yeşil renkte
e) Hiçbiri
 

18-) Devriye hizmetlerinde en az kaç kişi olmalıdır?
a) 2 b) 1 c) 4 d) 3 e) 5
19-) Acil tedavi nedir?
a) Acil tedavi ünitelerinde, hasta/yaralılara doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir
b) Sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar yapılan ilaçsız müdahalelerdir
c) Durumun kötüye gitmesini engellemek amacıyla, tıbbi araç gereç aranmaksızın yapılan müdahalelerdir
d) Hayat kurtarmak için, tıbbi araç gerek aranmaksızın yapılan müdahalelerdir
e) Hiçbiri
 

20-) Kullanılan uyuşturucu madde miktarının giderek arttırılmasına ne denir?
a) Birikim b) İhtiyaç c) Bağımlılık
d) Tolerans e) Tedavi
 

21-) Yaya koruma esnasında saat 09.00 istikametinden saldırı gelmesinde koruma personelinin korunan kişiyi hangi saat istikametine kaçırmalıdır?
a) 06 b) 09 c) 12 d) 18 e) 03
 

22-) Hırsızlık şüphesiyle yakaladıkları kişiyi, polise haber vermeden sabaha kadar tutan Özel Güvenlik Görevlisi hangi suçu işlemiştir?
a) İşkence
b) Kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma
c) Amirin emrine muhalefet
d) Görevi ihmal
e) Görevini yaptığından suç oluşmamıştır
 

23-)İyi bir dinleyici;
a) Karşısındaki konuşurken onu dinlediğini belli eder
b) Başka şeylerle ilgilenir
c) Sürekli telefonla konuşur
d) Karşıdaki lafını bitirmeden soru sorar
e) Hiç biri
 

24-) Aşağıdakilerden hangisi koruma hizmetlerinin özelliklerinden değildir.
a) Koruma hizmetleri gündüzleri yapılmalıdır
b) Koruma hizmetleri 24 saat kesintisiz yapılmalıdır
c) Koruma önlemleri bir bütün olarak ele alınmalıdır
d) Koruma hizmetlerini gerektiğinde yerel güvenlik güçleri ile koordineli olarak yapılmalıdır
e) Koruma hizmetleri yerine getirilirken rutin davranış alışkanlıklardan kaçınılmalıdır
 

25-) Omurga yaralanmasının en büyük zararı nedir?
a) Kanama b) Kusma
c) Uyuşma d) Felç e) Şok
 

26-) Kartlı geçiş sistemi genelde nerelerde kullanılır?
a) Büyük alışveriş merkezi girişlerinde
b) Banka giriş kapılarında
c) Okullarda
d) Fabrika giriş kapılarında
e) Otellerde
 

27-) Genel kolluk kuvvetleri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Belediye zabıtası – Polis
b) Polis – Sahil Güvenlik Teşkilatı- Jandarma
c) Gümrük Muhafaza – Polis – Jandarma
d) Orman Muhafaza – Sahil Güvenlik Teşkilatı – Polis
e) Hepsi
 

28-) Aynı fikir ve düşünceleri paylaşan, aynı amaca yönelik eylem birliği içinde olan, birbirlerini tanıyan örgütlenmiş ve lideri olan insanların meydana getirdiği küme hangisidir?
a) Grup b) Takım
c) Nikâh töreni d) Kalabalık
e) Topluluk
 

29-) Patlaması bir harekete bağlı anahtar sistemlerde ne yapılırsa bomba patlayabilir?
a) Açınca
b) Sallayınca
c) Yerinden kaldırınca
d) Üzerine ışık tutunca
e) Hepsi
 

30-) Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal olaya ne denir?
a) Yangın
b) Yanma
c) Alev
d) Duman
e) Kor
 

31-) ÖGG kimlik kartını ne şekilde taşımalıdır?
a) Görev alanı ve süresi içerisinde herkes tarafından görülebilecek şekilde yakaya takılmalıdır
b) Günün her saati cebinde bulunmalıdır
c) Cüzdan içerisinde istendiğinde gösterebilecek şekilde taşınmalıdır
d) Sadece genel kolluk kimlik sorabilir
e) Hepsi
 

32-) Göz bebeklerinin büyümesi ………, küçülmesi ise …………. gösterir. Boşluklara en uygun kelimeleri bulunuz.
a) hastalığı / sağlığı
b) büyüklüğü / küçüklüğü
c) ilgiyi / ilgisizliği
d) heyecanı / karamsarlığı
e) heyecanı / ilgiyi
 

33-) Aşağıdakilerden hangisi eşkâl tarifinde belirtilecek özelliklerden değildir?
a) Yüz yapısı
b) Cinsiyeti
c) Görülebilir yara izleri
d) Psikolojik durumu
e) Boyu
 

34-) Aşağıdakilerden hangisi “Hayat Kurtarma Zinciri” ne ait değildir?
a) Olay yerine intikal
b) Sağlık kuruluşuna haber verme
c) Olay yerinde yapılan Temel Yaşam Desteği
d) Ambulans ekiplerince yapılan müdahaleler
e) Hastane acil servisleri
 

35-) Aşağıdakilerden hangisi doğal bir afet sayılmaz.
a) Deprem b) Tsunami
c) Yangın d) Yağmur
e) Kuraklık
 

36-) Kamu kurum ve kuruluşlarında 5188 sayılı kanunda yazılı görevlerini yerine getirirken yaralanan, sakatlanan özel güvenlik görevlilerine veya ölen özel güvenlik görevlilerinin kanuni mirasçılarına hangi kanun gereğince tazminat ödenir?
a) 4857 Sayılı İş Kanunu
b) 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu
c) 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun
d) 2022 Sayılı Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Kişilere Aylık Bağlanması Kanunu
e) 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu
 

37-) Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçlarından değildir?
a) Okul b) Televizyon
c) İnternet d) Gazete e) Radyo
 

38-) Aşağıdakilerden hangisi kapalı devre televizyon sistemine ait bir unsur değildir?
a) Lens b) Turnike c) Monitör
d) Kamera e) Multiplexer
 

39-) Kontrol noktasında üstünü ve eşyasını aratmak istemeyen kişiye ne yapılır?
a) Zorla aranır b) İçeri alınır
c) Israr edilmez ve içeriye girişine izin verilmez
d) Sadece eşyaları aranır e) Hepsi
 

40-) Aşağıdakilerden hangisi güvenlik görevlilerinin özelliklerinden değildir?
a) Caydırıcı olma
b) Diyalog kurma
c) İnisiyatif kullanma
d) İkna edici ve inandırıcı olma
e) Provokasyon özelliği taşıma
 

41-) Kapı detektörlerinin sağlıklı çalışabilmesi için personel detektörden kaç metre ara ile geçirilmelidir?
a) Kontrol edilecek kişiler 1 m. Ara ile geçirilmelidir
b) Kontrol edilecek kişiler 2 m. Ara ile geçirilmelidir
c) Kontrol edilecek kişiler 50 cm. Ara ile geçirilmelidir
d) Kontrol edilecek kişiler 3 m. Ara ile geçirilmelidir
e) Kontrol edilecek kişiler mesafe bırakılmaksızın geçirilmelidir
 

42-) Kemik bütünlüğünün bozulmasına ne denir?
a) Hafif yaralanma b) Yanık
c) Donma d) Kırık e) Çıkık
 

43-) Yakın koruma görevlileri vasfına aşağıdakilerden hangisi uygun değildir?
a) Kurallarını bilmelidir
b) Süratli olmalıdır
c) Ketum olmalıdır
d) Heyecanlı olmalıdır
e) Protokolü bilmelidir
 

44-) Aşağıdakilerden hangisi delillerinin özelliklerinden değildir?
a) Kanunlara uygun olmalı
b) Kanunlara aykırı olmalı
c) Olayı temsil edici olmalı
d) Gerçekçi olmalı
e) Mantıklı olmalı
 

45-) Aşağıdakilerden hangisi mektup bombanın özelliklerinden değildir?
a) Normal mektuplara göre daha ağırdır
b) Üzerine gereğinden daha fazla pul yapıştırılmıştır
c) Zarf üzerinde yağ ve kir lekeleri olabilir
d) Mektubun ağırlığı ya da ebatları dengesiz olabilir
e) Mektubun rengi beyazdır
 

46-) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlisinin hukuka aykırı yaptığı aramadır?
a) Makul bir şüphe yokken yapılan arama
b) Suç işlendikten sonra makul şüphe durumunda yapılan arama
c) Kuruma ait malların kurum dışına çıkarılmasına dair emarelerin bulunması durumunda yapılan arama
d) Yakalanan şüphelinin aranması
e) Hiçbiri
 

47-) Aşağıdakilerden hangisi problem çözme yollarından değildir?
a) Problemlerin kökenine inmek
b) Kotalar ve ulaşılamaz hedefler koymak
c) Yenilikçi çözümler üretmek
d) Acil durumlarla rasyonel ve yapıcı bir şekilde başa çıkabilmek
e) Kararları hızlı ve etkin bir biçimde almak
 

48-) Çıkıklar nerede oluşur?
a) Kafatası eklemlerinde
b) Hareketli eklem yerlerinde
c) Sabit eklem yerlerinde
d) Düz kemiklerde
e) Eklem bağlarında
 

49-) Özel güvenlik görevlisi aşağıdakilerden hangisini yapmaya yetkili değildir?
a) CMK 'nın ilgili maddesine göre yakalama
b) Olay yerindeki delilleri toplama
c) Şüpheli görülen birine kimlik sorma
d) Gerektiğinde zor kullanma
e) Terk edilmiş eşyayı emanete alma
 

50-) İnsanların ve hayvanların gözlenebilen veya herhangi bir yolla ölçülebilen hareketlerine ne denir?
a) Kalıtım b) Davranış
c) Hareket d) Uyarılma e) Bilinç
 

51-) Uyuşturucu madde bağımlısı bir kişinin Ülkemizde tedavi görebileceği ve bu konuda profesyonel hizmet veren kurum aşağıdakilerden hangisidir?
a) Ana Sağlık Merkezi
b) Kardiyoloji polikliniği
c) Acil servis
d) Dâhiliye polikliniği
e) ANATEM
 

52-) Cop ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?
a) Saldırı silahıdır
b) Savunma silahıdır
c) Psikolojik etkisi yoktur
d) Psikolojik etkisi vardır
e) Görevli ile gösterici arasında bir uzantıdır
 

53-) Hamile bayan süsü verilmiş canlı bomba eylemcisinde ne tür özellikler vardır?
a) Omuzları öne eğik vaziyettedir
b) Eli yüzü şişkince değildir
c) Üzerinde panik, korku, stres ve tedirginlik vardır
d) Gözleriyle güvenlik güçlerini ve hedefini takip eder
e) Hepsi
 

54-) Hangisi özel güvenlik görevlisinin yetkilerinden değildir?
a) Kimlik sorma b) Kimlik tespiti
c) Arama d) El koyma e) Yakalama
 

55-) Aşağıdakilerden hangisi bir problem çözme yolu değildir?
a) Kendi çözüm yöntemini öne çıkarmak
b) Yenilikçi çözümler üretmek
c) Farklı alternatifler içinde en doğru ve en etkin seçimi yapmak
d) Kararı hızlı ve etkin bir şekilde almak
e) Problemin nedenini anlamaya çalışmak
 

56-) Film dozimetre cihazı hangi cihazla birlikte kullanılır?
a) Kamera ile b) Kartlı okuyucu ile
c) X-Ray cihazı ile d) CCTV ile
e) Kapı tipi dedektörle
 

57-) Suç işlendikten sonra yapılan arama ne tür aramadır?
a) Adli arama b) Önleyici arama
c) Genel arama d) Özel arama
e) Hepsi
 

58-) İletişimde kullanılan en etkili iletişim kanalı hangisidir?
a) Beden Dili b) Sözcükler
c) Ses Tonu d) Düzgün Giyim
e) Teknolojiyi Kullanma
 

59-) Aşağıdakilerden hangisi X-Ray cihazının kullanım amacıdır? a) Geçiş yapan kişilerin el bagajlarının kontrolünü yapmak b) Kişilerin üzerindeki metali tespit etmek c) Kişilerin fotoğrafını çekmek d) Geçiş yapan kişilerin manyetik kartını okutarak geçiş yapmasını sağlamak e) Kimlik tespiti yapmak
 

60-) Aşağıdakilerden hangisi İlkyardımın ABC’sinde yer almaz?
a) Havayolu açıklığının değerlendirilmesi
b) Solunum değerlendirilmesi (Bak-dinle-hisset)
c) Dolaşımın değerlendirilmesi
d) Suni solunum
e) Hiçbiri
 

61-) Kokain aşağıdakilerden hangisinden elde edilir?
a) Haşhaştan
b) Koka bitkisinin yapraklarından
c) Afyon sakızından
d) Morfinden e) Eroinden
 

62-) Korunan kişinin bir yerden bir yere giderken mutlaka geçmek zorunda olduğu saldırıya açık riskli noktalara ne denir?
a) Gözetleme noktaları b) Boğma noktaları
c) Yerleşim noktaları d) Kontrol noktaları
e) Gezi alanı
 

63-) Aşağıdakilerden hangisi yangın sebeplerinden değildir?
a) Koruma önlemlerinin alınmaması
b) Bacalar c) Bilgisizlik
d) İhmal ve dikkatsizlik e) Sönmemiş piknik ateşleri
 

64-) “Hukuka aykırı arama....................ve ele geçirilenler...................”
a) geçerlidir - delil olur
b) tekrarlanır – hayır kurumuna verilir
c) suçtur – muhakemede kullanılamaz
d) hakim onayına sunulur – delil olur
e) adli aramadır – delildir
 

65-) İş yaşamında İletişim hangi ego türleri arasında olmalıdır?
a) Ebeveyn / Yetişkin b) Ebeveyn / çocuk
c) Yetişkin / yetişkin d) Yetişkin / çocuk
e) Ebeveyn / Ebeveyn
 

66-) Öncü güvenlik ekiplerinin genel görevleri için aşağıdakilerden hangi ifade yanlıştır?
a) Güvenlik raporu hazırlamak
b) Bölgenin, görev yerinin ve güzergâhın incelemesini yapmak
c) Yetkili ve ilgililerin telefon numaralarını almak
d) Alternatif güzergâhlar oluşturmak
e) Bölgenin alt yapı planlarını incelemek
 

67-) İlkyardımcının müdahale ile ilgili yapması gerekenler nelerdir?
a) Hasta/yaralının durumunu değerlendirmek (ABC)
b) Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek
c) Hasta/yaralıya hareket ettirmeden müdahale etmek
d) Hasta/yaralının en uygun yöntemle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak
e) Hepsi
 

68-) Aşağıdakilerden hangisi ilk ekibin görevi değildir?
a) Olaya müdahale eder
b) Olay yerine şerit çekerek koruma altına alır
c) Olayı ilgili yerlere bildirir
d) Mevcut maddi delilleri tespit ederek gelen olay yeri inceleme ekibine teslim eder.
e) Olayın taraflarını tespit eder
 

69-) Örgüt içinde en fazla rastlanılan çatışmalar ................ve..................çatışmalardır.
a) Rol çatışmaları / ast üst ilişkileri
b) Otorite hiyerarşisi / ortak amaç
c) Örgüt / iş bölümü
d) insan faaliyetleri / koordinasyon
e) Amir / algılama
 

70-) Zor kullanma taktiklerinden bazıları aşağıda verilmiştir. Verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Zor kullanma topluluğun dağıtılmasında son çare olmalıdır
b) İhtara gerek kalmaksızın topluluk dağıtılmalıdır
c) Bölge müdahaleye uygun olmalıdır
d) Müdahalenin amacı topluluğu dağıtma, toplanmayı önleme, suçluyu yakalama olmalıdır
e) Ekiplerin düzeni bozulmamalıdır
 

71-) Önemli kişi aracının özellikleri ve donanımı için aşağıdaki hangi ifade yanlıştır?
a) Motoru güçlü ve hızlı olmalıdır
b) Araç ülkenin yol ve hava şartlarına uygun olmalıdır
c) Çarpışmalara karşı dayanıklı olmalıdır
d) Mümkünse zırhlı olmalıdır
e) Yakıt tasarrufu sağlamalıdır
 

72-) Olay yerini değerlendirmenin amacı nedir?
a) Olay yerinde tekrar kaza olma riskini ortadan kaldırmak
b) Olay yerindeki hasta/yaralı sayısını belirlemek
c) Olay yerindeki hasta/yaralı türlerini belirlemek
d) Yapılacak müdahaleleri planlamak
e) Hepsi
 

73-) Pan-Tilt ne için kullanılır?
a) Hareket algılamak için kullanılır
b) Kartlı geçiş için kullanılır
c) Kameraya hem yatay hem de dikey hareket vermek için kullanılır
d) Birden fazla kameradan gelen görüntüyü bir monitörde birleştirmek için kullanılır
e) Görüntüyü netleştirmek için kullanılır
 

74-) Aşağıdakilerden hangisi yangın söndürmede kullanılan maddelerden biri değildir?
a) Halojenli hidrokarbonlar
b) Karbondioksit
c) Kuru kimyevi toz
d) Oksijen
e) Su
 

75-) Aşağıdakilerden hangisi tutanağın bölümlerinden değildir?
a) Başlık b) Metin c) İmza
d) Tarih ve saat e) Talep
 

76-) Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik görevlilerinin kullanamayacağı yetkilerdendir?
a) Gözaltına almak
b) Suç işleyen kişiyi yakalamak
c) Delilleri muhafaza etmek
d) Kimlik sormak
e) Tabii afetlerde yardım istenmesi halinde işyeri ve konutlara girme
 

77-) Aşağıdakilerden hangisi uyuşturucu madde kullanımına iten sebeplerden değildir?
a) Anne-babanın ayrı oluşu
b) Kişisel problemler c) Arkadaş çevresi
d) Merak e) Ucuz olması
 

78-) Aşağıdakilerden hangisi hat düzeninin kullanım alanlarından değildir?
a) Bir bina ve şahsı korumak
b) İki grubu birbirinden ayırmak
c) Yol kapaması yapmak
d) Topluluğu belirli bir bölgeden çıkarmak
e) Kalabalığı bölmek
 

79-) Manyetik ortam oluşturarak kişilerin üzerindeki metal cisimlerin varlıklarını tespit etmeye yarayan cihazlara ne ad verilir?
a) Metal detektörler b) Hareket detektörleri
c) Mikro dalga hareket detektörleri
d) Kızıl ötesi (PIR) hareket detektörü
e) X- Ray cihazı
 

80-) Özel Güvenlik Görevlilerine kimlik kartları kim tarafından verilir?
a) Valilik b) Bakanlık
c) Özel Güvenlik Eğitim Merkezi
d) Ticaret odası e) İl Emniyet Müdürlüğü
 

81-) Üzerinde silah bulunan kişi ÖGG’nin düzenlediği tutanağı imzalamazsa ne olur?
a) İmzalamadığı tutanağa yazılır
b) Zorla imzalatılır
c) İmzalayacağı yeni bir tutanak hazırlanır
d) Cezası artırılır e)Tutuklanır
 

82-) Aşağıdakilerden hangisi yasadışı toplulukta eylemi başlatma yöntemlerinden değildir?
a) Yaygın propaganda yapmak
b) Konuşma yapmak
c) Heyecanı artırmak
d) Eyleme geçiş
e) Kaçış ve dağılma
 

83-) Aşağıdakilerden hangi tür yaralılar oturuş pozisyonuna alınırlar?
a) Başa darbe sonucu kulaktan kanaması olanlar
b) Solunum yolu zehirlenmesi olanlar
c) Kusan hastalar
d) Göğüs yarası olanlar
e) Omurga kırığı olanlar
 

84-) Aşağıdakilerden hangisinde özel güvenlik görevlisi güzergâh boyu görevli sayılır?
a) İşlenmiş bir suçun şüphelisinin takibinde
b) Para ve değerli eşya naklinde
c) Cenaze töreninde
d) Kişi korumada e) Hepsi
 

85-) Göz yaşartıcı gazların yayılma yolları hangisi değildir?
a) Yanma ile yayılma
b) Patlama ile yayılma
c) Sıkıştırılmış aerosol ile yayılma
d) Buharlaşma ile yayılma
e) Hepsi
 

86- Alıcının mesajı alıp, yorumlayıp değerlendirerek kaynağa yanıt vermesine ne denir?
a) Ortam b) Kanal
c) İletişim d) Geribildirim
e) Hiçbiri
 

87-) Aşağıdakilerden hangisi araca binerken uyulması gereken kurallardan değildir?
a) Araçlar çalışır vaziyette olmalı
b) Mümkün olduğu kadar bina girişine yaklaştırılmalı
c) Önemli kişi aracı çıkışın tam karşısında olmalı
d) Araçlar önemli kişiden hemen önce binilecek yere getirilmeli
e) Önemli kişi araca binmeden korumalar koruma aracına binmeli
 

88-) Özel Güvenlik Şirketinde çalışan bir ÖGG, kendisine verilen disiplin cezasına karşı nereye başvurabilir?
a) İdare Mahkemesine b) Polise
c) İşçi Sendikasına d) İş Mahkemesine
e) İşveren Sendikasına
 

89-) Olay yerinin incelenmesi, delillerin tespit edilmesi, değerlendirilmesi ve belgelenmesi, aşağıdaki ekiplerden hangisinin görevleri içerisinde yer alır?
a) İlk ekibin
b) Soruşturma ekibinin
c) Olay yeri inceleme ekibinin
d) Uzman ekibin
e) Bütün ekiplerin
 

90-) Suç oluştuktan sonra suçla ilgili yapılan aramaya ne ad verilir?
a) Adli arama b) Önleme araması
c) İdari arama d) Konutlarda arama
e) Hepsi
 

91-) Silahlı özel güvenlik görevlisinin silah taşıma ya da bulundurma yetkisi aşağıdaki hallerden hangisi ile sınırlıdır?
a) Eğitim kurumları b) Cezaevleri
c) Mahkemeler d) Akıl hastaneleri
e) Görev yeri ve güzergâhı
 

92-) En tehlikeli kanama aşağıdakilerden hangisidir?
a) Atardamar kanaması
b) Toplardamar kanaması
c) Yaranın büyüklüğüne göre değişir
d) Yerine göre her biri diğerinden daha tehlikelidir
e) Kılcal damar kanaması
 

93-) Şüpheli bir araçta nelere dikkat etmeliyiz?
a) Kapılarında zorlama izi olup olmadığına
b) İçerisinde paket vb. malzemelerin olup olmadığına
c) Etrafında veya içerisinde kablo ve bant parçaları olup olmadığına
d) Tekerlek üzerinde bir şey olup olmadığına
e) Hepsi
 

94-) Suç öncesi yapılan her türlü aramaya ne ad verilir?
a) Adli arama b) İdari arama
c) Kolluk tarafından yapılan arama
d) Önleme araması e) Hepsi
 

95-) Empati ile sempati arasındaki fark aşağıdakilerden hangisidir?
a) Empatide anlama, sempatide ise hak verme ön plandadır
b) Empati de duygular önemli değildir
c) Sempatide düşünceler önemlidir
d) Aralarında hiçbir fark yoktur.
e) Empati yandaş olmaktır
 

96-) Birden fazla kişinin yaralandığı kazalarda, ambulansla taşımada ilk öncelik aşağıdaki yaralılardan hangisinindir?
a) Yürüyebilenler
b) Bağıranlar
c) Yaşam belirtisi olmayanlar
d) Solunum güçlüğü olanlar
e) Kırık ve çıkık yarası bulunanlar
 

97-) Aşağıdakilerden hangisi copun özelliklerinden değildir?
a) Savunmada kullanılan bir dürtme silahıdır
b) Acı vermesi dolayısıyla psikolojik etkisi vardır
c) Öldürücü silahlardandır
d) Kolun uzantısı olarak kullanılır
e) Hepsi
 

98-) Özel Güvenlik komisyonunda aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
a) Vali Yardımcısı
b) İl Emniyet Müdürlüğü temsilcisi
c) İl Milli Eğitim Müdürlüğü temsilcisi
d) İl Jandarma Komutanlığı temsilcisi
e) Ticaret Odası Temsilcisi
 

99-) Aşağıdakilerden hangisi delillerin faydalarındandır?
a) Suçun işleniş şeklinin tespitine yarar
b) İşlenmiş olan bir suçun aydınlanmasını sağlar
c) Suça katılanların suçtaki kusurluluk derecelerinin tespitine yarar
d) Zanlının suçsuzluğunu ispat eder
e) Hepsi
 

100-) Terk edilmiş bir şeyin özel güvenlik görevlisi tarafından bulunduğu yerden alınarak emin bir yerde tutulmasına ne ad verilir?
a) Emanete alma b) El koyma
c) Müsadere d) Muhafaza altına alma
e) Koruma altına alma
 

SİLAH SORULARI
 

1-) Özel şekil ve niteliği bulunan mermi çekirdeğini barut gazı basıncı ile uzak mesafelere atabilen aletlere …… denir?
a) Kimyasal silah b) Biyolojik silah
c) Ateşli silah d) Ağır silah
e) Otomatik silah
 

2-) Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yere ……., atış için sıra bekleyen merminin işgal ettiği yere de …..……. denir.
a) Fişek yatağı- hazne b) Fişek yatağı-namlu
c) Namlu –hazne d) Hazne-şarjör
e) Rampa-fişek yatağı
 

3-) Aşağıdakilerden hangisi mermi çekirdeğinin mesafesini etkileyen faktörlerden biri değildir?
a) Fişek çekirdeğinin ağırlığı
b) Havanın yoğunluğu c) Atıcının uzmanlığı
d) Havanın ısısı e) Rüzgâr
 

4-) I-Sürgüyü hızla geriye çekip bırakarak fişek yatağını kontrol et,
II- Namluyu, yerine getiren yay ve milini sürgüden çıkar,
III-Şarjörü çıkar
IV-Ölü noktaya tut
V- Emniyet mandalını söküp takma çentiğine tak, sürgü tutucuyu çıkar, sürgüyü serbest bırak
Yukarıdaki verilere göre tabancada söküm işleminin sırası nasıl olmalıdır?
a) I - II - III - IV - V
b) IV - III - I - V - II
c) II - III - IV - V - I
d) III - I - II - V - IV
e) IV - III - V - I - II
 

5-) Aşağıdaki parçalardan hangisi sürgü üzerinde bulunmaz?
a) İcra yayı b) Gez c) Arpacık
d) Kovan atma boşluğu e) Tetik
 

6-) Namlu içindeki yiv ve setlerin görevi aşağıdakilerden hangisidir?
a) Fişeğe dönme kazandırır
b) Fişeğin takla atmasını önler
c) Fişeğin ilk hızını arttırır
d) Fişeğin tahrip gücünü arttırır
e) Hepsi
 

7-) Uzaktan veya yakından, canlıları öldürebilen yaralayan,etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan, yok eden araç ve aletlerin tümüne ………….denir.
a) TNT b) Mermi c) Silah
d) Fişek e) Biyolojik silah
 

8-) Namlu içindeki girinti ve çıkıntılara ne denir?
a) Set-destek b) Rayyür-yiv
c) Kanal-hazne d) Set-çap
e) Yiv-set
 

9-) Aşağıdakilerden hangisi kısa namlulu silahların parçalarından değildir?
a) Alev gizleyen b) Gez- arpacık
c) Namlu d) Sürgü e) Şarjör
 

10-) Aşağıdaki parçalardan hangisi silahın sürgü bölümünde yer almaz?
a) İğne b) Arpacık c) Tırnak
d) Kabza e) Gez
 

11-) İğnenin kırılması durumunda aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Tabanca dolduruş yapamaz
b) Fişek ateşlenemez
c) Tabanca emniyeti alınamaz
d) Horoz düşmez
e) Tetik çalışmaz
 

12-) Fişeklerde bulunan alev kanalının görev nedir?
a) Barut gazının çekirdeğe basınç yapmasını sağlar
b) Basınçla birlikte çekirdeğin ileri gitmesini sağlar
c) Barut gazının dışarıya atılmasını sağlar
d) Kapsülün patlaması ile meydana gelen alevin baruta intikal etmesini sağlar
e) Hepsi
 

13-) Toplu tabancalarda tırnak vazifesini hangi parça görür?
a) Top yuvaları b) Çıkarıcı yıldızı c) Tırnak d) Horoz örsü e) Top kilidi
 

14-) Silahın namlusunu temizlemek için ucuna bez ve fırça takılabilen namlu içi yiv ve set aralarını temizlemek için kullanılan alete ne ad verilir?
a) Şiş b) Tel Fırça c) Harbi
d) Kontrol çubuğu e) Hiçbiri
 

15-) Kapsamlı bakım için hangisi doğrudur?
a) Elinde silahı bulunduran herkes bu bakımı yapabilir
b) Bir silahçı tarafından yapılması gereken bakımdır gerekli görülen parçaları değiştirilir
c) Her zaman yapılan bakımdır
d) Periyodik olarak yapılan bakımdır
e) Bütün parçaların boyanması işlemidir
 

16-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir?
a) Şarjör gövdesi b) Şarjör kapağı
c) Şarjör yayı d) Şarjör iğnesi
e) Şarjör kapak kilidi
 

17-) Tabancayı elle tutmaya yarayan bölüme ne denir?
a) Kabze b) Gövde c) Şarjör yuvası
d) Tutma kolu e) El kundağı
 

18-) Silah ateş almıyorsa bunun sebepleri aşağıdakilerden hangisidir?
a) İğnesi kırıktır b) Tetik arızalıdır c) Haznede fişek olmayabilir
d) Fişek arızalı olabilir e) Hepsi
 

19-) Yiv ve setin çekirdek üzerinde, bıraktığı izlere ……………. denir?
a) İz b) Leke c) Kir
d) Rayyür e) Çekirdek izi
 

20-) Hangisi silah bakım türlerindendir.
a) Günlük bakım b) Haftalık bakım
c) Atış öncesi bakım d) Atış sonrası bakım e) Hepsi
 

21-) Fişek ve çekirdeklerinin hareketlerini ve bu hareketleri inceleyen bilim dalı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kriminoloji b) Kriminilastik
c) Olay Yeri İnceleme
d) Balistik e) Toksikoloji
 

22-) Aşağıdakilerden hangisi şarjörün parçası değildir?
a) Şarjör gövdesi b) Şarjör kapağı
c) Şarjör yayı d) Şarjör çıkartma kilidi
e) Şarjör kapak kilidi
 

23-) Birden fazla kişi tarafından kullanılabilen ateşli silahlara ne denir?
a) Hafif ateşli silahlar
b) Ateşsiz silahlar
c) Ağır Ateşli silahlar
d) Ağır Ateşsiz silahlar e) Bomba
 

24-) Ö.G.G. adaylarının atış becerisinin ölçüldüğü atış sınavında hedef üzerinde kaydettikleri her bir isabet için kazanılan puan ne kadardır?
a) 2,5 b) 5 c) 20 d) 10 e) 50
 

25-) Toplu tabancalarda aşağıdaki parçalardan hangisi bulunmaz?
a) Namlu b) Tetik c) Horoz
d) Emniyet mandalı e) Hiçbiri

 CEVAP ANAHTARI (NOT: CEVAP ANAHTARI KURUMUMUZ UZMAN EĞİTİCİLER TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR. RESMİ DEĞİLDİR.)

1  C  51  E
2  C  52  C
3  B  53  E
4  E  54  B
5  A  55  A
6  B  56  C
7  A  57  A
8  A  58  A
9  E  59  A
10  E  60  D
11  C  61  B
12  C  62  B
13  D  63  B
14  E  64  C
15  D  65  C
16 B  66  E
17  B  67  E
18  A  68  D
19  A  69  A
20  D  70  B
21  E  71  E
22  B  72  E
23  A  73  C
24  A  74  D
25  D  75  E
26  D  76  A
27  B  77  E
28  A  78  E
29  A  79  A
30  B  80  A
31  A  81  A
32  E  82  E
33  D  83  A
34  A  84  E
35  D  85  D
36  C  86  D
37  A  87  E
38  B  88  D
39  C  89  C
40  E  90  A
 41  A  91  E
 42  D  92  A
 43  D  93  E
 44  B  94  D
 45  E  95  A
 46  A  96  D
 47  B  97  C
 48  B  98  C
 49  B  99  E
 50  B  100  A

SİLAH SORULARI CEVAPLARI

1 C
2 A
3  C
4  B
5  E
6  E
7  C
8  E
9  A
10  D
11  B
12  D
13  B
14  C
15  B
16  D
17  A
18  E
19  D
20  E
21  D
22  D
23  C
24  D
25  D

Eren UÇAR
 





SK ÖZEL GÜVENLİK

Adres :Fevzi Çakmak mah. Erzincan sok.
No:2/5 Kaynarca/Pendik
(Kaynarca üst geçit, Yapı Kredi Üstü)
Tel : 0216 657 02 17 - 18
Bu site en iyi Internet Explorer 7.0 üstü ve 1024x768 çözünürlükte görüntülenmektedir.
Copyright © 2014 skozelguvenlik.Com telif hakları Eren UÇAR’a aittir.
ingilizce-öğrenim-setleri almanca-öğrenim-seti rusça-öğrenim-seti ispanyolca-pratik-konuşma-seti