-

31.özel güvenlik sınav soru ve cevapları


 31.özel güvenlik sınavı soruları ve cevapları
1-) Dış çevrede fiziki güvenlik önlemlerin yeterince alındığı yerlerde engellerin izinsiz aşılmaya çalışıldığında veya aşıldığında girişleri algılayan ve bilgileri alarm merkezlerine ulaştırmak amacıyla kurulan sistemlere ne ad verilir?
a) Kartlı giriş kontrol sistemleri
b) Çevre güvenliğini erken algılama ve uyarı sistemleri
c) Yangın erken algılama ve uyarı sistemleri
d) CCTV
e) Araştırma Sistemleri
2-) Aşağıdakilerden hangisi Güvenlik kameralarının kurulmasında dikkat edilecek hususlardandır?
a) Kameralar hakim noktalara kurulmalıdır.
b) Kontrol edilmesi gereken alanların tamamına kontrol edebilecek şekilde kurulmalıdır.
c) Giriş çıkış ve kayıt altına alınması gereken yerlere kurulmalıdır.
d) Ulaşılması her zaman mümkün olmayan yerlere monte edilmelidir.
e) Hepsi
3-)Aşağıdakilerden hangisi kontrol noktasında bulunması gereken araç-gereçlerden
değildir ?
a) Yeterli aydınlatmayı sağlayacak sistem.
b) Yangına neden olabilecek ateş ve cihazlar
c) İlk yardım çantası.
d) Haberleşme cihaz ve sistemleri.
e) Yangın söndürücüler.
 
4-) Şüpheli bir paketin veya çantanın görüldüğünde hareket tarzı için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Çevreden bu paketin veya çantanın bırakıldığını gören araştırılır
b) Çevreden sahibi araştırılır
c) Bırakıldığını gören yoksa patlayıcı varmış gibi hareket edilir
d) İnsanlara zarar vermemesi için derhal tenha bir yere nakli sağlanır
e) Paketin etrafına kimse yaklaştırılmaz
5-) Suçüstü durumlarda kimlerin yakalama yetkisi vardır?
a) Jandarma-Polis
b) Mağdur veya yakınları
c) Özel güvenlik görevlisi
d) Cumhuriyet savcısı
e) Herkesin
6-) Ö.G.G’nin sivil kıyafetle görev yapmasına kim karar verir?
a) İl Özel Güvenlik Komisyonu
b) C.Savcısı
c) Kaymakam
d) Emniyet Müdürü
e) Vali
7-) Aşağıdakilerden hangileri genel kolluğun ve özel kolluğun ortak yetkilerindendir?
a) Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin denetlenmesi /kontrolü
b) Yakalama ve zor kullanma yetkisi
c) Trafik tescil işlemleri
d) Teşhis yaptırma yetkisi
e) İstihbarat yapma yetkisi
 
8-) Aşağıdakilerden genel ve özel kolluk karşılaştırılması ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Yakalama ve Zor kullanılan olaylar en seri vasıtayla yetkili genel kolluğa bildirilir.
b) Yakalanan kişi ve zapt edilen eşya genel kolluğa teslim edilir.
c) Özel güvenlik birimleri soruşturma esnasında, araştırma, yakalama ve delil toplama konularında genel kolluğa yardımcı olur.
d) Ö.G.G kendi görev alanından öncelikle sorumlu ve yetkilidir
e) Özel güvenlik görevlisinin yetkileri genel kollukla aynıdır.
 
 
9-) Hareketli Kameraların özelliklerinden olan Tilt & Pan ne anlam ifade etmektedir.?
a) Yakınlaştırma- yoğunlaşma
b) Uzaklaşma
c) Sağa, sola – aşağı yukarı
d) Yoğunlaşma
e) Kamera seçme
10-) Kişilerin başkalarından ayırt edilmesine ve değişmeyen özelliklerinin (parmak izi, göz iris ve retina şekli gibi) kullanılarak giriş-çıkış yetkilendirilmesinin yapıldığı cihazlar aşağıdakilerden hangisidir?
a) Biyometrik Cihazlar
b) Kapalı Devre Kimlik Belirleme
c) Görsel Kimlik Belirme
d) Kartlı Cihazlar
e) Detektörler
11-) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylarda güvenlik güçlerinin dikkat etmesi gereken genel prensiplerden birisi değildir?
a) Organizatörlerle diyalog kurma
b) İkna edici olma
c) Taviz vermeme
d) Profesyonel olma
e) Caydırıcılık
12-) Aşağıdaki yerlerden hangisinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmak kanunlarca serbest bırakılmıştır?
a) Kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde
b) Mabetlerde
c) Genel yollar ile parklarda
d) Valilikçe izin alınmış meydanlarda
e) T.B.M.M. de
13-) Şüpheli ile görüşme sırasında güvenlik görevlisinin herhangi bir hamleye karşı koyabilmesi için gereken 2 metrelik tampon bölgenin adı nedir?
a) Tehlikeli bölge
b) Hamle mesafesi
c) Tepkisel bölge
d) Refleks arası
e) Tehdit bölgesi
14-) Şüpheli aracın sahibi tespit edilmiş ise aşağıdaki sorulardan hangisinin sorulmasına gerek yoktur?
a) Aracın en son ne zaman kaza yaptığı.
b) Aracın son defa ne zaman kullanıldığı.
c) En son nereye park edildiği.
d) Başka birine geçici süreyle verilip verilmediği.
e) Araçta tehlikeli yük olup olmadığı.
 
15-) Günlük yaşamda karşılaşılan engeller ve zorlanmalar karşısında duyulan ruhsal gerginlik ve huzursuzluk haline …………………denir.
a)Stres b)Depresyon c)Zorlanma
d)Savunma e)Sinirlenme
16-) Gerektiğinde “hayır” diyebilmek için, aşağıdakilerden hangisi doğru olur?
a) Hayır dememizin haklılığını anlatmak için çok çabalamalıyız.
b) Hayır derken baskı altında kaldığımızda boyun eğmeliyiz.
c) Karşıdakinin duygularını anlamaya vakit kaybetmemeliyiz.
d) İki ayrı taraf olduğumuzu göstermeliyiz.
e) Neden “hayır” dediğimizi açıklamalıyız.
 
17-) Özel güvenlik temel eğitimini başarı ile bitiren ve Özel güvenlik görevlisi olarak kaç yıl süreli ve kim tarafından çalışma izni verilir? a) Özel güvenlik şirketince 5 yıl süreli
b) İl Özel güvenlik Şubesince 5 yıl süreli
c) Özel güvenlik amirince 3 yıl süreli
d) Valilikçe 5 yıl süreli
e) Adli makamlarca 1 yıl süreli
18-) Temel Hak ve Hürriyetler
a) Hiçbir şartla sınırlandırılamaz
b) Cumhurbaşkanı kısmen sınırlandırabilir
c) Valinin takdirindedir
d) Ancak kanunla sınırlandırılabilir
e) Cumhuriyet Başsavcının emriyle sınırlandırılabilir
19-) Aşağıdakilerden hangisi metale duyarlı el detektörlerinin kullanılmasında dikkat edilecek hususlardan biri değildir?
a) Islak zemine bırakılmamalıdır.
b) İnsanın baş kısmına tutulmamalıdır.
c) Kontrol edilen kişi bayan ise bayan görevli tarafından kontrol yapılmalıdır.
d) Metal zemine bırakılmamalıdır.
e) El detektörü incelenen bölgeye bir metre mesafeden paralel tutulmalıdır.
20-) İyi iletişim kuran insanlarla, kuramayan insanlar arasındaki belirgin farkı tayin eden kişiler arası faktör, aşağıdakilerden hangisi değildir?
a) Öfke
b) Sosyal statü
c) Kendini açığa vurma
d) İfade berraklığı
e) Benlik
 
21-) Aşağıdakilerden hangisi etkili dinleme becerisi geliştirmenin yollarından biri değildir?
a) Soru sorma
b) Hemen sonuç çıkarma
c) Göz teması kurma
d) Dinlediğinizi belli etme
e) Not alma
22-) Devriye görevine kural olarak nasıl çıkılır?
a)Üniformalı.
b) Sivil.
c)Teçhizatlı.
d)Üniformalı ve tam teçhizatlı.
e)Tek kişiye.
23-) Özel Güvenlik Görevlisi ne zaman silah taşıyabilir?
a) Sertifikayı aldığı zamandan itibaren silah taşıyabilir,
b) Silah Taşıyamaz,
c) İşi almış olduğu, çalışmış olduğu kurumda silah taşıyabilir,
d) Görevli olduğu zaman ve yerde silah taşıyabilir,
e) İşe Başladığı zaman her yerde silah taşır.
24-)Özel güvenlik görevlileri arama neticesinde suç unsuru eşyaya rastlarlarsa ne yapması gerekir?
a)Eşyayı bir müddet bekletir
b)Eşyayı sahibine geri verir
c)Eşyayı emanete alarak kolluk kuvvetlerine bildirir
d)Eşyayı imha eder
e)Eşyayı görmemezlikten gelir
25-) Yaya ve motorize olarak değişik iş yeri, konut ve arazilerin periyodik kontrollerini yapmak suretiyle yapılan güvenlik hizmetlerine ne ad verilir
a) Koruma b) Araştırma
c) Danışmanlık d) Devriye
e) Nöbetçi
26-) Aşağıdaki bilgilerden genel ve özel kolluk ilişkileri bakımından hangisi yanlıştır?
a) Genel kolluk tarafından verilecek talimatlar güvenlik amir ve işverenlerine verilmelidir.
b) Ancak acil durumlarda kolluk kendini tanıtıp doğrudan güvenlik memurlarına emir verebilir
c) Kolluğun kimlikle kendisini tanıtmasına gerek yoktur
d) Emri alan ÖGG yaptığı iş ve verilen emir arasında bağlantı ve mantık kurarak emri yerine getirir.
e) Hepsi
27-) Genel kolluk ile özel kolluk arasındaki ilişkide en doğru uygulama hangisi olmalıdır?
a) Suç ve suçlu takibinde müstakil çalışmalıdır
b) Suçun önlenmesinde ve suçlunun yakalanmasında genel kolluk ve özel güvenlik koordineli olarak çalışmalıdır
c) Suçla ilgili bilgiler birbirlerine kaşı gizlenmelidir
d) Birbirinin görev alanına hiç girilmemelidir
e) Hiçbiri
28-) Güzergahın tekrar kontrol edilmesi veya bu güzergahta ani dönüşler yaparak, gözetlenme olup olmadığı takip edilip edilmediğinin kontrol edildiği devriye yöntemi hangisidir ?
a) Olağan devriye
b) Dairesel devriye
c) Geri dönüşlü devriye
d) Planlı devriye
e) Hiçbiri
 
29-) Aşağıdakilerden hangisi devriye yöntemlerindendir?
a) Olağan devriye
b) Dairesel devriye
c) Geri dönüşlü devriye
d) Planlı devriye
e) Hepsi
 
30-) I. Empati, kendini karşıdakinin yerine koyabilmektir.
II. Empatik iletişiminde karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak algılamamız önem arz etmektedir.
III. Empatik iletişim kuran kişinin zihninde oluşan empatik anlayışın karşısındaki kişiye iletilmesi davranışının gerçekleşmesi gerekir.
IV. Empatik iletişimde karşıdaki kişiyle aynı fikri savunmak, yandaş olmak vardır.
Yukarıdaki tanımlamalardan doğru olanlar hangi şıkta bir arada verilmiştir ?
a)I,II ve III b)I,II ve IV c)I,III ve IV
d) III ve IV e)II,III ve IV
31-) Bir grubu herhangi bir yöne sağa yâda sola sevk etmek için hangi düzen kullanılır?
a) Hat düzeni
b) Çember düzeni
c) Kama düzeni
d) Yarma düzeni
e) Hiçbiri
32-) Aşağıdakilerden hangisi toplumsal olaylara müdahalede hedeflenen eylem tarzı olarak görülemez?
a) Organizatörlerle diyalog kurma
b) İnisiyatif kullanma
c) İkna edici ve inandırıcı olma
d) Cop kullanma
e) Caydırıcılık
33-) Aşağıdakilerden hangisi insanların topluluk içerisinde gösterdiği kolektif davranış özelliklerinden değildir? a) İrade zayıflığı
b) Duygusallık
c) Yaşamsallık
d) Özenti
e) Telkin
34-) Özel Güvenlik Görevlileri 5188 sayılı yasaya göre belirlenmiş yetkilerini nerede kullanabilirler?
a) Özel Güvenlik Görevlileri 24 saat süresince görevli olduklarından her zaman ve her yerde bu yetkilerini kullanabilirler
b) Belediye sınırları içerisinde her zaman kullanırlar
c) Genel kollukla beraber her zaman kullanabilirler
d) Sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilirler
e) Hepsi
35-) Grev yasağına uymayan, ateşli silahını 5188 sayılı yasaya aykırı veya görev alanı dışında kullanan veya Özel Güvenlik Kartını başkasına kullandıran Özel Güvenlik Görevlisine ne ceza verilir?
a) Hapis ve idari para cezası verilir
b) Hapis ve çalışma izini iptal edilir
c) İdari para cezası verilir ve çalışma izini iptal edilir
d) Para cezası verilmez, çalışma izini iptal edilir
e) Para cezası ve İhtar verilir
36-) Aşağıdaki hangi durumda özel güvenlik görevlisi hakim kararı olmadan görev alanında bulunan konuta girebilir?
a) Karı koca tartışmasında
b) Kaçan bir şüphelinin takibinde
c) Kaçan bir tutuklunun takibinde,
d) Sel tehlikesini bildirmek ve evi boşaltmak için
e) Deprem nedeniyle hasar gören konut içindekileri kurtarmak için
37-) Zor kullanma taktiklerinden bazıları aşağıda verilmiştir. Verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
a) Zor kullanma topluluğun dağıtılmasında son çare olmalıdır
b) İhtara gerek kalmaksızın topluluk dağıtılmalıdır
c) Bölge müdahaleye uygun olmalıdır
d) Müdahalenin amacı topluluğu dağıtma, toplanmayı önleme, suçluyu yakalama olmalıdır
e) Ekiplerin düzeni bozulmamalıdır
38-) “Ne söylediğimizden daha önemlisi, nasıl söylediğimizdir” cümlesi iletişimde hangi kavramın önemini vurgulamaktadır?
a) Empati b) Enformasyon
c) Beden dili d) Yaşantı
e) Öğrenme
39-) İnsanların duygularını gösterdiği en belirgin bölge neresidir?
a) Kaş b) Ağız
c) Yüz d) El e) Ayak
40-) Aşağıdakilerden hangisi devriyenin dikkat etmesi gereken hususlardan değildir ?
a) Yüksek seviyede görünür olmalıdır.
b) Görev bölgesini iyi tanımalıdır.
c) Sistemli ve devamlı olmalıdır.
d) Suç sonrası müdahaleye hazır olmalıdır.
e) Vatandaşların desteğini ve katılımını sağlamalıdır.
 
41-) Aşağıdakilerden hangisi ağır suçlara müdahalede dikkat edilmesi gereken hususlardandır?
a) Olay tam olarak tanımlanıp belirlenir.
b) Vakit geçirmeden durum genel kolluğa bildirilir.
c) Şüpheli veya kaçan araç ve kişilere karşı duyarlı olunur.
d) Mümkün olan bütün çıkışlar gözetlenir.
e) Hepsi
 
42-)Aşağıdakilerden hangisi yasadışı toplulukların özelliklerinden değildir?
a) Yasa ve otoriteye olan saygı yitirilmiş veya çok azaltılmıştır
b) Düğün veya nişan amacıyla bir araya gelmiştir yasalara saygılıdırlar
c) Kişilerde bireysel davranış olanağı kalmamıştır
d) Örgütlenmiştir
e) Liderleri vardır
 
43-) Kanunlara saygılı, lideri olmayan, teşkilatlanmamış insanların tesadüfen bir araya gelmeleri ile oluşan insan yığınlarına ne ad verilir?
a) Kalabalık b) Grup c) Topluluk
d) Seyirci e) Gösterici
44-) Avrupa kupa maçlarında üstün başarılar gösteren bir takım, antrenman maçlarında zayıf takımlara bile yenilebilmektedir. Bu durum aşağıdakilerden hangisiyle açıklanır?
a) Farklı güdülenme düzeyleriyle
b) Güdülenmenin toplumsal kökenli olmasıyla
c) Kişilerin her zaman başarılı olmasıyla
d) Başarısızlığın olağan sayılmasıyla
e) Başarılı olmanın çok çalışmaya dayanmasıyla
45-) Aşağıdakilerden hangisi iletişimin başarısını arttırır?
a) Karmaşık uzun cümleler
b) Dinleyicilerin ilgisini çekmeden direkt konuya girmek
c) Mesleki jargonlar, bilinmeyen kelimeler kullanmak iletişimin başarısını arttırır
d) Karşımızdaki kişiye karşı önyargılı olmak
e) Kime, nerede, ne söyleyeceğimizi bilmek
46-) Hangisi bombalı eylemlerde muhtemel ana hedeflerden değildir?
a) Tren metro otobüs istasyonları
b) Kamu kurum kuruluşlar
c) Bankalar bankamatikler
d) Tüm cadde ve sokaklar
e) Resmi geçit törenlerinin düzenlendiği alanlar
 
47-) Aşağıdakilerden hangisi araştırma ekibinde aranacak özelliklerden değildir?
a) Heyecanlı ve cesaretli olmak
b) Araştırma gerektiren binaya veya tesise aşina olmak
c) Soğukkanlı olmak
d) Talimatlara uymada istekli olmak
e) Düşüncesizce ve kontrolsüzce hareket etmemek
 
48-) Aşağıdakilerden hangisi kalabalığın genel nitelikleri arasında yer almaz?
a) İnsanların fiziki olarak bir yerde bulunmaları veya oraya yakın olmaları.
b) Geçici olarak bir araya gelmeleri.
c) İş bölümü ve statü düzeninin yokluğu.
d) İş bölümü ve statü düzeninin olması
e) Nispeten denetimsiz, yada kendiliğinden oluşan bir etkileşmedir.
 
49-) “Toplumsal olaylardaki güvenlik görevlileri duygularına hâkim olabilmeli ve yansız davranabilmelidirler” tanımı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
a) İnisiyatif kullanma
b) Provokasyona gelmeme
c) Profesyonel olma
d) Şefkatli olma
e) Eşit davranma
 
50-) Aşağıdakilerden hangisi koruma hizmetlerinin özelliklerinden değildir.
a) Koruma hizmetleri gündüzleri yapılmalıdır
b) Koruma hizmetleri 24 saat kesintisiz yapılmalıdır
c) Koruma önlemleri bir bütün olarak ele alınmalıdır
d) Koruma hizmetlerini gerektiğinde yerel güvenlik güçleri ile koordineli olarak yapılmalıdır
e) Koruma hizmetleri yerine getirilirken rutin davranış alışkanlıklardan kaçınılmalıdır
51-) Hangi durumda işlenen fiilde dolayı faile ceza verilir?
a) Meşru savunma ve zorunluluk halinde
b) Muhakkak bir tehlikeden başkasını kurtarmak zorunluluğu ile
c) Tehlikenin ağırlığı ile konu ve kullanılan vasıta arasında orantı bulunmak koşulu ile
d) Gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak olan haksız bir saldırıyı orantılı bir biçimde defetme halinde
e) Hiçbiri
52-) Ateşli silah kullanılan olaylarda aşağıdakilerden hangisi ilk ekibin alması gereken tedbirlerden değildir?
a) Şahısların elleri yıkatılmaz
b) Mermi çekirdeğinin giriş deliğinin bulunduğu elbise yeri korunmalıdır
c) Gerekirse şahısların ellerine poşet takılır
d) Çekirdek, kovan araştırması için gerekirse trafik akışı kesilir
e) Kovan, çekirdek korunması için bir araya toplanır 
53-) Örgüt içinde en fazla rastlanılan çatışmalar ................ ve. .................çatışmalarıdır.
a) Rol çatışmaları / ast üst ilişkileri
b) Otorite hiyerarşisi / ortak amaç
c) Örgüt / iş bölümü
d) insan faaliyetleri / koordinasyon
e) Amir / algılama
54-) İyi bir dinleyici;
a) Karşısındaki konuşurken onu dinlediğini belli eder
b) Başka şeylerle ilgilenir
c) Sürekli telefonla konuşur
d) Karşıdaki lafını bitirmeden soru sorar
e) Hiçbiri
55-) Tutanağın adli soruşturma safhasında hazırlık soruşturması bakımından anlam ifade edebilmesi için en az kaç resmi görevli tarafından imzalanması gerekir?
a) 3 b) 4 c) 2
d) 5 e) 1
56-) “Koruma şekilleri korunan kişinin ....................... göre belirlenmektedir.”
Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) Yaşına
b) Medeni Durumuna
c) Çocuk Sayısına
d) Tehdit seviyesine
e) Ev ve işyerinin arasındaki uzaklığına
57-)Korunan kişinin cephesi saat yönünde kaçı gösterir?
a) 12 b) 9 c) 6
d) 3 e) 8
58-) Aşağıdakilerden hangisi etkili bir iletişimin önündeki engellerden biri değildir?
a) Duyarsızlık b) Korkular
c) Ön kabuller d) İsim Takmak
e) Anlayışlı olmak
59-) Bir koruma görevlisinin duyduğu ya da gördüğü herhangi bir şeyi olur olmaz yerlerde anlatmaması onun hangi özelliğidir?
a) Zeki olması b) Çalışkan olması
c) Pratik olması d) Ketum olması
e) Az konuşması
60- Aşağıdakilerden hangi ifade özel güvenlik eğitimleri bakımından yanlıştır?
a) Adayların başarı puanının yeterli sayılabilmesi için, bu iki puan ortalamasının en az altmış, her iki kısım puanının ise en az elli olması şartı aranır.
b) Sınavlarda yeterli başarıyı sağlayamayan adaylar, yeniden özel eğitim kursuna devam etmeksizin bir yıl içinde birbirini takip eden üç sınava daha katılabilir.
c) Yenileme eğitimi sonrasında yapılan sınavlarda başarısız olanlara çalışma izni verilmez.
d) Özel güvenlik görevlileri seviye puanlarını yükseltmek için çalışma izinleri süresince seviye yükseltme sınavlarına girebilirler.
e) Hepsi
61-) “Temas sonucu oluşan her türlü kalıntıya ……. denir” cümlesindeki boş bölüme aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
a) İz b) Delil c) Papil
d) Traje e) Delta
62-) Aşağıdakilerden hangisi yakın (kişi) koruma görevinin dört aşamasından değildir?
a) Saldırganı yakalamak ve tutuklamak
b) Muhtemel tehlikenin varlığı
c) Muhtemel tehlikeyi ortadan kaldırmak
d) Saldırıyı ve saldırganı bertaraf etmek
e) Korunan kişinin muhtemel tehlikelerden zarar görmeden uzaklaştırılabileceği bir güzergâh seçimi
63-) Delici karın yaralanmalarında organlar dışarı çıkmışsa, ilkyardımda aşağıdakilerden hangisi uygulanır? a) Dışarı çıkan organlar içeri sokulur. b) Organlara dokunulmaz üzeri nemli bir bezle örtülür. c) Hasta / yaralı yarı yüzü koyun pozisyonda yatırılır. d) Ağızdan bol sıvı verilerek sıvı kaybı önlenir
e) Dışarı çıkan parçalar üzerine antiseptik dökülür.
64-) Öncü İstihbarat Çalışmasının amacı VIP in ………ve………..üzerinde güvenli bir alan oluşturarak önemli kişiye yönelik…………..ortadan kaldırmak veya ……………… indirmektir.
a) Ofisi / ikameti / riski / maksimuma
b) Seyahati / ofisi / suikastı / maksimuma
c) Mekân / yol / riski / maksimuma
d) Gideceği yer / güzergâh / karşılama / minimuma
e) Gideceği yer / güzergâh / riski / minimuma
65-) Özel Güvenlik Görevlisi önleyici kolluk hizmetleri bakımından kime bağlıdır?
a) Polise
b) Jandarmaya
c) Mülki amire
d) Savcıya
e) Bağlı olduğu kuruma
66-) Aşağıdakilerden hangisi geçici ve doğru kanama durdurma yöntemlerindendir?
a) Kanayan bölgeye tentürdiyot dökmek
b) Kanayan bölgeye oksijenli su dökmek
c) Kanayan bölgeye temiz bir bez ile basınç uygulamak
d) Kanayan bölgeye buz koymak
e) Yaraya kül basmak
67-) VİP’in araçla gideceği güzergâhı üzerinde dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdakilerden hangisidir?
a) Mevsime ya da bölgeye göre uygunsuz olarak giyinmiş kişiler
b) Okunamayacak derecede silinmiş ya da değiştirildiği bariz plakalı araçlar
c) Arıza yapmış araçlar
d) Yol üzerinde yapılan yol çalışmaları
e) Hepsi
68-) Çoklu koruma düzenlerinde tehlike anında yakın koruma amirinin öncelikli görevi nedir?
a) Saldırganları yakalamak
b) Kalabalığı dağıtmak
c) Önemli kişiyi bir an önce olay yerinden uzaklaştırmak
d) Saldırı düzenleyenlere karşılık verme
e) Hiçbiri
69-) Korunan kişinin bir yerden bir yere giderken mutlaka geçmek zorunda olduğu saldırıya açık riskli noktalara ne denir?
a) Gözetleme noktaları
b) Boğma noktaları
c) Yerleşim noktaları
d) Kontrol noktaları
e) Gezi alanı
70-) Sel anında aşağıdaki işlemlerden hangisi yanlıştır?
a)Yüksek yerlere çıkılmalıdır.
b)Elektrik kaynaklarından uzak durulmalıdır.
c)Kuyu suları içilmemelidir.
d)Araç ile sel bölgesi terk edilmelidir.
e)Evlerde üst katlara çıkılmalıdır.
71-)Panik halinde bulunan insanlarda aşağıdaki özelliklerden hangisi bulunmaz
a) İlk önce canlarını kurtarmaya ve güvenli bir yere kaçmaya çalışırlar.
b) Muhakeme yeteneklerini kaybetmediklerinden telkine kayıtsızdırlar.
c) İlk hareket edeni ya da çoğunluğun hareket ettiği yöne doğru yönelip onları takip ederler.
d) Can telaşıyla paniğe kapılanların insani duyguları zayıflar.
e) Sesi çok çıkan insanı ve onun verdiği komutları dinlerler.
72-) Kendiliğinden meydana gelen burun kanamasında hastaya hangi pozisyon verilir?
a) Baş dik durumda oturtulur
b) Yan yatırılır
c)Sırtüstü yatırılır
d)Ayakları havaya kaldırılır
e)Yüzüstü yatırılır
73-) Zehirlenme vakalarında ilk yardım olarak neler yapılabilir?
a)Zehir mümkün olduğunca sulandırılmalıdır
b)Sulandırmak amacıyla hastaya bol miktarda süt içirilmelidir
c)Kusmayı engelleyen bir durum yoksa hasta kusturulmalıdır
d)Hasta acilen bir sağlık kuruluşuna gönderilmelidir
e)Hepsi
74- Aşağıdakilerden hangi ifade 5188 sayılı kanun çerçevesinde yanlış bir ifadedir?
a)Kanunda sayılan yetkiler sadece ÖGG görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilirler.
b)Zor kullanma yetkisinin kullanılmasını gerektiren olaylar en seri vasıtayla yetkili genel kolluğa bildirilir
c)Yakalanan kişi ve zapt edilen eşya genel kolluğa teslim edilir
d)Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar
e)Özel güvenlik şirketleri ihtiyaç duydukları her türlü ateşli silah ve teçhizatı alabilir.
75-) Telsiz haberleşmesinde iletilecek mesaj nasıl olmalıdır?
a) Kısa, öz, anlaşılır
b) Ayrıntılı
c) Yazılı
d) Şifreli
e) Hiçbiri
76-) İtfaiye, Polis , Hızır Acil ve Jandarma telefonları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?
a) 156-187-155-112 b) 110-155-112-156 c) 110-155-177-156 d) 156-112-177-155
e)156- 155-112-110
77- Aşağıdakilerden hangisi zor kullanmanın unsurlarından değildir?
a) Zor kullanma zorunlu olmalıdır
b) Amaca ulaşıldığında zor kullanmaya son verilmelidir
c) Zor kullanma tehlikenin önlenmesi için yetecek derecede olmalıdır
d) Zor kullanma çok kısa süreli olmalıdır
e) Zor kullanma saldırının giderilmesine yönelik olmalıdır
78-) Sıcak su nedeniyle oluşmuş bir yanıktan, hemen sonra ilk ne yapılmalıdır?
a) Deride oluşan kabarcıklar patlatılmalıdır.
b) Yanık bölgeye zeytin yağı sürülmelidir.
c) Diş macunu sürülür
d) Hemen yumuşak akan temiz çeşme suyu altına tutulmalıdır.
e) Yoğurt sürülür
79-) Kırık bir uzuv’a tespit uygularken aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır.?
a) Tespit materyali kırığın şekline uygun olarak seçilir.
b) Tespit materyali ile uzuv arasına yumuşak dolgu malzemesi konur.
c) Uygulanan bandaj dolaşımı engellemeyecek kadar sıkı olur.
d) Tespit esnasında parmak uçları açık bırakılmalıdır.
e) Hepsi
80-) I-Soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı olmakla birlikte çocuklara karşı işlenen suçüstü halleri
II- Soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı suçlardan akıl ve beden hastalığı nedeni ile kendisini idare edemeyenlere karşı işlenen suçüstü halleri
III- Soruşturma ve kovuşturması şikayete tabi suçlardan malüllük ve güçsüzlük nedeniyle kendisini idare edemeyenlere karşı işlenen suçüstü halleri.
Yukarıda verilen hallerin hangisinde özel güvenlik görevlisinin yakalama yetkisi vardır.
a) I, II b) II, III c) I, III
d) I, II, III e) Hiçbiri
81-) Aşağıdakilerden hangisi delillerin faydalarındandır?
a) Suçun işleniş şeklinin tespitinde yarar
b) İşlenmiş olan bir suçun aydınlanmasını sağlar
c) Suça katılanların suçtaki kusurluluk derecelerinin tespitine yarar
d) Suç şüphelisinin masumiyetini ispata yarar
e) Hepsi
82- Aşağıdakilerden hangisi özel güvenlik hizmetleri kapsamında, özel güvenlik birimlerini, özel güvenlik şirketlerini ve özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye yetkilidir?
a) İçişleri Bakanlığı ve valilikler
b) Emniyet Müdürlükleri
c) Jandarma Komutanlığı
d) Milli Eğitim Bakanlığı
e) Hepsi
83-) Baca yangınlarına sebep olan etkenler aşağıdakilerden hangisi değildir?
a) Bacalarda birikmiş kurum ve ziftler
b) Bacaların zamanında temizlenmesi
c) Soba vb. ısıtıcıların yüksek derecede yakılması
d) Bacaların standartlara uygun olmaması
e) Bacaları yakarak temizlemeye çalışmak
 
84-) Elektrik akımının olduğu alanlarda aşağıdakilerden hangi davranış şekli yanlıştır.
a) Elektrik akımı sigortadan kapatılır.
b) Kuru kimyevi tozlu yangın söndürme cihazı ile yangına müdahale edilir.
c) Elektrik akımının kontrolü çıplak elle ve avuç içi ile yapılır.
d) Elektrik akımına kapılan kişi kuru maddelerle (odun, kuru bez) akımdan uzaklaştırılır.
e) Metal kısımlara dokunulmaz.
85-) 5188 Sayılı Kanun hükümlerine göre uygulanacak idari para cezası veren makam aşağıdakilerden hangisidir?
a) Adli mahkemeler
b) İdari mahkemeler
c) Mahalli mülki amiri
d) İçişleri Bakanı
e) Yetkili kolluk amiri
86-) Sara krizi geçiren bir kişiye ilkyardım yapılırken ne yapılmamalıdır?
a) Kişinin kontrolsüz yere düşmesi engellenir.
b) Hava yolu açıklığı sağlanır.
c) Kişinin kilitlenen çenesi açılmaya çalışılır.
d) Kriz kendi sürecini tamamlamaya bırakılır.
e) Kişinin kendisine ve etrafa zarar vermesi engellenir.
87-) Kelepçe: güvenlik personelinin tedbir amacıyla kullandığı,şüphelinin hareket kabiliyetini sınırlayan,yakalandığını gösteren bir araçtır.Kaç yaşından küçüklere kelepçe takılmaz?
a)12 b)15 c)18 d)19 e)20
88-) Trafik kazası geçirmiş bir kişiye, eğer ortamda hiçbir tehlike yoksa ilkyardımcı ne
yapmamalıdır?
a) Hava yolunu kontrol
b) Solunum kontrolü
c) Kanama kontrolü
d) Güvenli bir yere taşıma
e) Bilinç kontrolü
89-) Türkiye uyuşturucu kaçakçılığına .........................suçu olarak bakmaktadır. Boşluğa gelecek doğru ifade hangisidir?
a) Maddi kayıp
b) Başka ülkelerin sorunu
c) İnsanlık
d) Avrupa'nın sorunu
e) Türkiye'nin sorunu
 
90-) Kişide Bağımlılık Oluşturan Maddeler Aşağıdakilerden Hangisidir?
a) Sakinleştirici-yatıştırıcı Maddeler.
b) Uyarıcılar.
c) Opioidler.
d) Hint Keneviri.
e) Hepsi.
 
91 -) 5188 sayılı yasa ile öngörülen Özel Güvenlik Komisyonu aşağıdakilerden hangisine yetkilidir?
a) Koruma ve Güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin azami miktarını belirlemeye.
b) Koruma ve Güvenlik hizmetinde taşınabilecek silah ve teçhizatın asgari miktarını belirlemeye
c) Koruma ve güvenlik hizmetini yerine getirecek personelin asgari miktarını belirlemeye
d) Talep olmasa da uygun görülen kamu binalarının ÖG görevlilerince korunmasına karar vermeye
e) Koruma ve güvenlik hizmeti verecek şirketin Koruma planını onaylamaya
92-)Göreve başlayan özel güvenlik görevlileri kaç gün içerisinde işveren tarafından Valiliğe bildirilir?
a) 10 gün b) 20 gün c)30 gün
d) 15 gün e) 25
93-) Yabani hayvan ısırığında ilk yardım hangisidir.?
a) Turnike uygulamak
b) Zehiri emmek
c) Isırılan yere antiseptik madde sürmek
d) Isırılan yeri hemen sabunlu su ile yıkamak.
e) Isırılan yeri kesici maddeyle kanatmaya çalışmak
94-) Aşağıdakilerden hangisi kimyasal yanıklarda en etkin ilkyardım uygulamasıdır?
a) Yanan bölgeye yoğurt sürülür
b) Hasta / yaralının hiçbir şey yapılmadan hastaneye götürülür
c) Kimyasal maddeyle temas eden bölge bol suyla yıkanır
d) Elbiseler kesinlikle çıkarılmaz
e) Hepsi
95-) Yangın Söndürme cihazlarının(YSC) yerleştirilmesinde aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a)Y.S.C umulan yangın çeşitlerine uygun yerlere konmalıdır
b)Y.S.C. yerleri çabuk ulaşılır bir yer olmalıdır.
c)Y.S.C kapı arasına konulmalıdır
d)Y.S.C yerleri hiç değiştirilmemelidir.
e) Y.S.C yangın çıkması olasılığı olan yerin yakınına konulmalıdır.
96-) Bir kişinin tanınmasında ve diğer kişilerden ayırt edilmesinde etkin olan özelliklerin bütününe ne ad verilir?
a) Kimlik b) Tanımlama
c) Eşkâl d) Fiziki özellik
e) Farklılık
97-) Aşağıdakilerden hangisi yangın esnasında yapılacak uyulacak prosedürlerden değildir?
a)Telaşlanmayınız
b)Bulunduğunuz yerde yangın ihbar düğmesi var ise Ona basınız
c)İtfaiye Teşkilatına telefon ediniz.
d)Kapı ve pencereleri açınız.
e)Mümkün ise yangının cinsini bildiriniz(bina, benzin, doğalgaz)
98-) Özel güvenlik görevlileri görevli oldukları süre ve alan içerisinde aşağıdaki hangi durumlarda yakalama yetkisine sahip değildir?
a) Suçüstü bir fiilden dolayı
b) Olay yerini ve delillerini korunma amaçlı
c) Haklarında yetkili mercilerce yakalama ve tutuklama kararı bulunanlar
d) Suç şüphelisi olmayan kişiyi
e) Meşru Müdafaa halinde
99-) LPG ve Doğalgaz gaz kaçaklarında yapılacak davranışlardan hangisi yanlıştır.
a) Kapı ve pencereler açılıp mekan havalandırılır.
b) Açık olan elektrik lambaları düğmeden kapatılır.
c) Prizde takılı fişler çekilmez.
d) Gaz kaçağı vanadan kapatılır.
e) Telsiz telefon gibi iletişim araçları kullanılmaz.
 
100-) Sıvı ( akaryakıt ) yangınlarda en fazla kullanılan söndürücü madde aşağıdakilerden hangisidir?
a) Köpük b) Su c) Toprak
d) Örtü e) Kum
 


SİLAH BİLGİSİ SORULARI
1-) Kovan atma boşluğu hangi parça üzerinde bulunur?
a) Sürgü b) Namlu
c) Gövde d) Fişek Yatağı e) Hazne
2-) Ateşli silahlarda namlu içindeki girintilere ne ad verilir?
a) Yiv b) Set c) Çap
d) Hazne e) Rayyür
3-) Toplu tabancalarda tırnak vazifesini hangi parça görür?
a) Top yuvaları b) Çıkarıcı yıldızı c) Tırnak
d) Horoz örsü e) Top kilidi
4-) Tabancayı elle tutmaya yarayan bölüme ne denir?
a) Kabze b) Gövde c) Şarjör yuvası
d) Tutma kolu e) El kundağı
5-) Gerdel neyin parçasıdır?
a) Kovan atma tertibatının
b) Nişangâh tertibatının
c) Horoz tertibatının
d) Şarjörün
e) Ateşleme tertibatının
 
6-) Rampa nerede bulunur?
a) Şarjörde
b) Namlu ağzında
c) Horozun altında
d) Fişek yatağı gerisinde
e) Sürgü üzerinde
7-) Atışa hazır fişeğin işgal ettiği yere ……., atış için sıra bekleyen merminin işgal ettiği yere de …..……. denir.
a) Fişek yatağı- hazne
b) Fişek yatağı-namlu
c) Namlu –hazne
d) Hazne-şarjör
e) Rampa-fişek yatağı
8-) Silah ateş almıyorsa bunun sebepleri aşağıdakilerden hangisidir?
a) İğnesi kırıktır
b) Tetik arızalıdır
c) Haznede fişek olmayabilir
d) Fişek arızalı olabilir
e) Hepsi
9-) Aşağıdakilerden hangisi ateşleme tertibatının ana parçalarından değildir?
a) Tetik
b) İğne
c) Horoz
d) İğne yayı
e) Gerdel
10-) Aşağıdakilerden hangisi silahın sökme - takma işlemine başlarken alınması gereken önlemlerden değildir?
a) Namlu ölü noktaya çevrilir
b) Nişan almadan havaya-boşluğa ateş edilir
c) Silah emniyete alınır
d) Şarjör çıkartılır
e) Sürgü geriye çekilerek fişek yatağında mermi olup-olmadığı gözle kontrol edildikten sonra sökme-takma işlemi yapılır
 
11 -)Silahla görev yapılırken dikkat edilecek hususlar için aşağıdaki maddelerden hangisi yanlıştır?
a) Namlu hiçbir zaman canlıya çevrilmez
b) Namlu dolu iken canlıya çevrilmez
c) Silah her zaman dolu kabul edilmelidir
d) Silah oyuncak değildir, oyun oynanmaz, şaka yapılmaz
e) Evde silah çocukların erişemeyeceği yerde saklanmalı çocuk ve eşin merak duygusu giderilmelidir
 
12-) “Aksi ispatlanana kadar tüm silahlar…………….dur?
a) Boştur b) Hazır c) Kurulu
d) Dolu e) Emniyette
13-) I-Sürgüyü hızla geriye çekip bırakarak fişek yatağını kontrol et,
II- Namluyu, yerine getiren yay ve milini sürgüden çıkar,
III-Şarjörü çıkar
IV-Ölü noktaya tut
V- Emniyet mandalını söküp takma çentiğine tak, sürgü tutucuyu çıkar, sürgüyü serbest bırak
Tabancada söküm işleminin sırasını yukarıya göre nasıl olmalıdır?
a) I-II-III-IV-V
b) IV-III-I-V-II
c) I-III-IV-V-I
d) III-I-II-V-IV
e) IV-III-V-I-II
14-) Atış esnasında dinlenmek amacıyla tabanca namlusu yere ….. derece açı yapacak şekilde tutulmalıdır.
a) 25 b) 35 c) 45 d) 55 e) 65
15-) Silahlarla yapılan kazaların sebepleri aşağıdakilerden hangisidir?
a) Unutkanlık
b) İhmal
c) Kendine aşırı güven
d) Bilinçsizlik
e) Hepsi
16-) Devir teslimlerde silahta herhangi bir anormal durum (Çatlak, kırık vb.) var ise ne yapılmalıdır? a) Durum görmezlikten gelinir b) Teslim alınan arkadaşa nedeni sorulur c) Durum mutlaka devir teslim defterine yazılır, üst amirine bildirilir d) Arkadaşımız zor durumda kalmaması için bir şey denilmez e) Hiçbiri
17-) Poligonda Atış yaparken silahın ateş etmemesi veya tutukluk yapması durumunda ne yapılır?
a) Atıcı, Silahı inceler arızayı tespite çalışır
b) Atıcı, silahı söker
c) Atıcı, silahı tamir ve bakım kısmına götürür
d) Atıcı silahın namlusundan içeriye göz atar
e) Atıcı, silahın arızası ile ilgilenmez ve silahı hedeften ayırmadan nezaretçiye teslim ederek diğer talimatı bekler
18-) Kapsamlı bakım için hangisi doğrudur?
a) Elinde silahı bulunduran herkes bu bakımı yapabilir
b) Bir silahçı tarafından yapılması gereken bakımdır gerekli görülen parçaları değiştirilir
c) Her zaman yapılan bakımdır
d) Periyodik olarak yapılan bakımdır
e) Bütün parçaların boyanması işlemidir
19-) Sökülmüş silahın takılması işleminde takip edilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?
a) Takma işlemine istediğimiz parçadan başlanır.
b) Takma işlemi, sökülme işleminin en son maddesinden başlanarak sıra ile yapılır
c) Takma işleminin genel kuralı yoktur
d) Önce şarjör takılır
e) Silahın dolu olup olmadığı kontrol edilir
20-) Tırnak kırıldığında,aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?
a) Tetik çekilemez.
b) Tabanca dolduruş yapmaz.
c) Fişek yatağına fişek sürülemez
d) Fişek ateşlemez
e) Kovan normal olarak dışarı atılmaz.
21-) Fişeklerde bulunan alev kanalının görev nedir?
a) Barut gazının çekirdeğe basınç yapmasını sağlar
b) Basınçla birlikte çekirdeğin ileri gitmesini sağlar
c) Barut gazının dışarıya atılmasını sağlar
d) Kapsülün patlaması ile meydana gelen alevin baruta intikal etmesini sağlar
e) Hepsi
22-) Bir yerden bir yere bulundurma ruhsatlı silah nakledilirken aşağıdakilerden hangisi yapılmaz?
a) Silahtan şarjör çıkartılarak taşınır.
b) Varsa orijinal çantasında taşınır.
c) Kutu veya çekmece gibi uygun bir şeyde taşınır.
d) Silah belimizde taşınır.
e)Nakil için gerekli izin alınır.
23-) Aşağıdaki silahlardan hangisi 6136 Sayılı kanun kapsamına girmez?
a) Kama b) Hançer
c) Saldırma d) Sustalı çakı
e) Oluksuz bıçak
24-) Hatve nedir?
a) Silah kapasitesidir
b) Namlu boyudur
c) Yiv ve setin çekirdek üzerinde bıraktığı izdir
d) Namlu içindeki girintilerdir
e) Mermi çekirdeğinin kendi etrafında bir tur dönüş esnasında namluda aldığı yoldur
25-) Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
a) Silah saklanacaksa dolu olarak saklanır.
b) Hedefinizin ne veya kim olduğunu tespit veya teşhis etmeden kesinlikle ateş etmeyiniz.
c) Silahın bir konuşma esnasında konuşmanın odağı haline gelmesinden sakının.
d) Silah elinizde iken her türlü şakadan kaçının.
e) Ateş etmeye karar vermedikçe, silahı asla hiçbir şeye yöneltmeyin.
 
 cevaplar

1
B
26
C
51
E
76
B
2
E
27
B
52
E
77
D
3
B
28
C
53
A
78
D
4
D
29
E
54
A
79
E
5
E
30
A
55
C
80
D
6
A
31
A
56
D
81
E
7
B
32
D
57
A
82
A
8
E
33
C
58
E
83
B
9
C
34
D
59
D
84
C
10
A
35
C
60
C
85
C
11
C
36
E
61
A
86
C
12
D
37
B
62
A
87
C
13
C
38
C
63
B
88
D
14
A
39
C
64
E
89
C
15
B
40
E
65
C
90
E
16
E
41
E
66
C
91
A
17
D
42
B
67
E
92
D
18
D
43
A
68
C
93
D
19
E
44
A
69
B
94
C
20
B
45
E
70
D
95
C
21
B
46
D
71
B
96
C
22
D
47
A
72
 
97
D
23
D
48
D
73
D
98
D
24
C
49
C
74
E
99
B
25
D
50
A
75
A
100
A

 

silah cvp
1
A
2
A
3
B
4
A
5
D
6
D
7
A
8
E
9
E
10
B
11
B
12
D
13
B
14
C
15
E
16
C
17
E
18
B
19
B
20
E
21
D
22
D
23
E
24
E
25
A

 




SK ÖZEL GÜVENLİK

Adres :Fevzi Çakmak mah. Erzincan sok.
No:2/5 Kaynarca/Pendik
(Kaynarca üst geçit, Yapı Kredi Üstü)
Tel : 0216 657 02 17 - 18
Bu site en iyi Internet Explorer 7.0 üstü ve 1024x768 çözünürlükte görüntülenmektedir.
Copyright © 2014 skozelguvenlik.Com telif hakları Eren UÇAR’a aittir.
ingilizce-öğrenim-setleri almanca-öğrenim-seti rusça-öğrenim-seti ispanyolca-pratik-konuşma-seti